Kleurstof gebruik je om je botercreme, fondant, cake of iets anders een kleurtje te geven. Maar welke kleurstof gebruik je nou wanneer? Er zijn verschillende soorten kleurstoffen.

Gel kleursoffen: Deze zijn eigenlijk voor de meeste doeleinden te gebruiken. Ze komen in een handig tubetje zodat je makkelijk kan doseren, en vaak zijn een paar druppeltjes voldoende om de gewenste kleur te geven. De gel kleurstoffen kan je voor alles gebruiken behalve voor chocolade. 

Waterbasis: De waterbasis kleurstoffen zijn goed voor alle producten die op basis van water aangemaakt zijn, of eigenlijk waar geen olie in zit. Deze zijn dus heel fijn voor fondant, royal icing, merengue en enchanted/chantilly cream. Ze zijn vaak doormiddel van druppeltjes te doseren, maar zijn vaak minder geconcentreerd dan gel kleurstoffen, voor cake is deze dus minder geschikt. Ook voor botercreme is deze minder fijn omdat je kans hebt dat je botercreme sneller in de schift gaat. Voor chocolade kan de deze kleurstof zeker niet gebruiken, dan wordt je chocolade dik en onbruikbaar.

Pasta: Deze kleurstoffen werken hetzelfde als de gel kleurstoffen, alleen zitten vaak in een potje. Gebruik een sateprikker om deze te doseren. Ook deze kleurstoffen zijn voor alles geschikt behalve chocolade. 

Olie basis: Deze kleurstoffen zijn ideaal voor botercreme en chocolade. Dat komt omdat deze ook op basis van olie zijn en dus de samenstelling niet aantasten. Gebruik deze kleurstof niet voor merengue, royal icing of macarons, hier zit eiwit in en dat kan niet tegen vet/olie.

FiltersFilters
Pagina 10 van 15