Deco melts of candy melts zijn ideaal als alternatief voor chocolade. Deze hoef je niet te tempreren en kunnen gesmolten worden in de magnetron (of au bain marie). Let op dat je het niet langer dan 30 seconden achter elkaar in de magnetron doet, anders heb je kans dat het aanbrand en dan zijn ze onbruikbaar. Na het smelten kan je het direct gebruiken als drip, of om mallen mee te vullen. Voor magnumpops op cakepops zijn ze dus ook ideaal. Ze worden best snel weer hard, dus wacht niet te lang. Als ze weer hard zijn geworden kan je ze zo vaak opnieuw smelten als je wilt.
Mocht de gesmolten chocolade iets te dik zijn kan je er wat plantaardige olie, crisco of cacaoboter aan toevoegen om ze wat te verdunnen.
Omdat deco melts net als chocolade op olie basis zijn kan je ze alleen kleuren met speciale kleurstof. Enkel de colourmill is hier geschikt voor. Eventueel kan je ook deco melts mengen met elkaar om op een andere of lichtere kleur te komen.
Mochten de deco melts wit uit slaan is dat geen probleem, dit komt door temperatuur verschil, als je ze smelt zijn ze weer normaal van kleur.